dinsdag 20 december 2011

Toegepaste Vormgeving

Het leek me verstandig om de werken van de afgelopen maand even in losse stukken te zetten. Deze werken zijn voor het vak 'Toegepaste Vormgeving' (wij noemen het TV). Deze werken zijn van november en december.

Opdracht 1: Op een wit vel papier van 100x70 cm moesten we hokjes van 5x5 maken. Die hokjes moesten horizontaal, verticaal of diagonaal (twee mogelijkheden) in tweeën gehakt worden. Vervolgens moest je een van de twee helften zwart maken, en die weer verbinden met een ander vakje zodat er nieuwe vormen ontstonden. De resultaten van mijn klasgenoten lijken natuurlijk op die van mij, maar toch zijn ze allemaal weer verschillend.
Ik ben hier wel een paar uur mee bezig geweest - toen dacht ik dat ik het meest tijdrovende werk voor dit vak wel gehad moest hebben... Helaas.


1


Opdracht 2: Op hetzelfde formaat papier (elk werk is 100x70) moesten we horizontale en verticale lijnen trekken 'op gevoel'. We mochten nu zelf bepalen welke vakjes we wilden verdelen door een diagonaal, of door een kwart cirkel. Ik heb gekozen om geen diagonalen te gebruiken, het ronde vind ik mooier. De vakjes die ontstaan zijn, moesten we schilderen met grijstinten (en als 'hulpkleur' mochten we rood gebruiken, vandaar de rozige gloed). De drie vakken die overbleven, moesten met de primaire kleuren ingevuld worden (rood, geel en blauw).
Hier ben ik, bij elkaar, wel acht uur mee bezig geweest. Dit is dus helemaal mijn eigen schuld, want ik had veel minder lijnen en minder vakjes kunnen maken...


2


Opdracht 3: Deze opdracht ging weer 'op gevoel': willekeurige diagonalen met daarin cirkels/ovalen die bijna alle lijnen van het vak raakten. Als de ovaal te lelijk werd door het raken van alle lijnen, mochten we dus een paar lijnen 'ongeraakt' laten. Nu moesten we echt kleur gaan gebruiken, en ook experimenteren met combinaties.
Gelukkig was ik zo verstandig om niet zulke kleine vakjes meer te maken als de vorige keer :)


3


Opdracht 4: Typografie. Vier (of meer, ik heb er vijf) willekeurige lijnen trekken. Daarna in folders, kranten, op verpakkingen en allerlei andere plaatsen letters zoeken, het liefst zo verschillend mogelijk (stokken, krullen, enz.). De letters moeten op het vel getekend worden, en ingekleurd worden met zwart en wit. Het moet 'spiegelen' (ik weet er even geen ander woord voor, maar als er een vak wit is, moet het vlak wat eraan grenst zwart zijn).
Deze opdracht vond ik het leukst van de vijf.


4


Opdracht 5: We moesten buiten een steen zoeken. Daarna moesten we de omtrek van die steen (op allerlei manieren) op het vel tekenen, vervolgens moesten er met potlood allerlei patroontjes in verwerkt worden. De naam van de website designartnews(punt)com moest erin, en de patronen van de letters moesten een mooi samenspel vormen met het patroon erachter.
Deze kostte ook heel veel werk (met een potloodje een vel van 100x70 vol krijgen is monnikenwerk), maar ik ben wel tevreden met het resultaat.


5

Toen we dit vak kregen, had ik geen flauw idee wat het nut was van de opdrachten. Later, vooral na het vergelijken met de werken van mijn klasgenoten, zag ik dat de resultaten toch heel verschillend zijn, terwijl de opdracht heel erg begrensd was. Als de docent bijvoorbeeld bij de eerste opdracht had gezegd 'bedenk willekeurige vormen' dan was ik na een tijdje wel klaar geweest, maar door al die vakjes met elkaar te verbinden, kom je op veel meer nieuwe ideeën. Ondanks de tijd die ik hieraan kwijt ben geweest, vond ik het wel leuk om te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten